ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
Το διάσημο άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1820, κοντά στο χωριό Τρυπητή. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν έργο ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες της αρχαιότητας του Πραξιτέλη, ωστόσο στις μέρες μας είναι σαφές ότι ο δημιουργός του είναι άλλος, αφού το γλυπτό της Θεάς Αφροδίτης χρονολογείται γύρω στο 150 - 50 π.Χ. Σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ενώ με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα πιστό αντίγραφό του. Αφήστε τη μαγεία του νησιού να σας συνεπάρει και σύντομα θα ανακαλύψετε γιατί η Αφροδίτη, η Θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα, γεννήθηκε στη Μήλο.
ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ
Στο Κλήμα, μόλις 500 μέτρα από το χωριό Τρυπητή, θα συναντήσετε τις Κατακόμβες της Μήλου. Λαξευμένες σε ηφαιστειακά πετρώματα, αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και ενδιαφέρονται χριστιανικά μνημεία της χώρας και του κόσμου. Από τις εβδομήντα τέσσερις κατακόμβες που έχουν βρεθεί σε Ευρώπη, Ασία και  Αφρική, εκείνες της Μήλου, της Ρώμης και των Αγίων Τόπων θεωρούνται οι τρεις πιο σημαντικές των πρώτων  χριστιανικών χρόνων. Χρονολογούνται μεταξύ του 1ου αι. και 5ου αι. μ.Χ. και λέγεται ότι είναι οι δεύτερες παλαιότερες στον κόσμο - μετά από αυτές στη Ρώμη. Οι υπόγειες στοές, σκαμμένες 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους Χριστιανούς ως τόπος ταφής και παρόλο που μεγάλο μέρος του διάκοσμού τους έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, η εξερεύνησή τους παραμένει μια συναρπαστική γνωριμία με την ιστορία.
 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ
Στο λιμάνι του Αδάμαντα βρίσκεται η Αγία Τριάδα, ένας τρίκλιτος θολοσκεπής ναός, όπου στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο του νησιού. Η βυζαντινή εκκλησία, μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής, φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή από θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη Μήλο. Το παλαιότερο είναι μια εικόνα από την Κρήτη που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Τόσο η αρχιτεκτονική του ναού όσο και η συλλογή του Μουσείου μαρτυρούν την ευημερία του παρελθόντος
 
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΗΛΟΥ

Σε μικρή απόσταση από τις Κατακόμβες, το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα του νησιού. Με μεγάλο μέρος του να σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, το θέατρο προσφέρει απίστευτη θέα στη θάλασσα και είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Καθίστε στις μαρμάρινες κερκίδες και ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο, στην εποχή που το θέατρο δεν ήταν απλώς διασκέδαση αλλά τρόπος ζωής.
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού στεγάζεται σε ένα μικρό νεοκλασικό στην Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου. Ακριβώς στην είσοδό του δεσπόζει το πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, ενώ στις αίθουσές του ξεδιπλώνεται η ιστορία του νησιού με εκθέματα από την 4η χιλιετία μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την ανασκαφή στη Φυλακωπή, η οποία περιλαμβάνει πήλινα ειδώλια που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές και ζώα. 
 
ΦΥΛΑΚΩΠΗ
Δίπλα στη θάλασσα, σχεδόν πάνω σε γκρεμό βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, η οποία κατά τη διάρκεια της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. ήταν το σημαντικότερο λιμάνι του Αιγαίου, ενώνοντας την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη. Το μεγαλύτερο μέρος της σήμερα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο μπορείτε να θαυμάσετε ό,τι σώζεται από τα τείχη της, ένα μέγαρο που φέρει στοιχεία της Μυκηναϊκής Περιόδου και το Ιερό, εκεί όπου κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της δεκαετίας του 1970 ήρθαν στο φως αρκετά πήλινα ειδώλια που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές και ζώα.
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Small Luxury Hotels
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
© 2023 White Coast Milos. All rights reserved.